Consid – Riksbankshuset, Östra Storgatan 3 Nyköping

Riksbankshuset byggdes 1900, ritat av arkitekt Martin Borgstedt. Byggnaden är tidstypisk med fasad av exklusiva naturstensdetaljer och ornament. Huset är före detta Riksbank och agerar nu kontorslokal åt ett drygt 10-tal företag.

Bakgrund

Dalhälls Fastigheter köpte huset 2016 och har mest ägnat sig åt löpande underhåll. Tills det var dags att ta tag i en av fastighetens största kontorslokaler på våning tre. Ett kontor, på 340 kvadratmeter, med otroliga möjligheter men något eftersatt med plastmattor, svampade väggar och uppdelat i många små kontorsbås.

Consids kontorschef, Andreas Claesson, hade varit runt och tittat på många potentiella kontorslokaler innan valet föll på just denna. ”Läget är viktigt, men vi är också ute efter en lokal med det lilla extra. Consid vill gärna ha äldre fastigheter där vi blandar vår moderna inredning med själen som finns i fastigheter som varit med ett tag”. Dalhälls Fastigheter och Consid skakade hand, och nu var det dags att bygga ett kontor extra allt.

Dalhälls Fastigheter kontaktade Nyvest. En hel del pappersarbete genomfördes med planritningar och budgetförhandlingar. Därefter handlades det upp som ett partneringprojekt.

Utförande

Projektet var en totalentreprenad, det vill säga färdigprojektering av förfrågningsunderlag till bygghandling. Produktionen startade parallellt med projekteringen och därefter slutförande med besiktning i consensus tillsammans med kund och överlämnande.

Rivningen av lokalen var delvis utförd sedan tidigare, men viss rivning utfördes av oss inledningsvis. Utöver det gjordes en hel del håltagning och anpassning för nya rörinstallationer. Därefter uppbyggnad av ny rumsbildning och ytskikt i hela lokalen. Det är alltid vissa svårigheter att bygga om i befintliga gamla hus. Att hitta vägar för installationer och få det snygga resultatet kunden är ute efter. Men tillsammans löste vi frågor på ett mycket bra och effektivt sätt. Slutkunden, i detta fall, Consid, hade en tydlig bild hur det färdiga kontoret skulle se ut i form av materialval och färgsättning. Även beställaren Dalhälls Fastigheter hade högt ställda krav och en ambition att hitta de bästa lösningarna. Det är alltid roligt med kunder som investerar både engagemang och pengar, där finishen på slutprodukten är det viktigaste.

Resultat

Lokalen speglar kunds och beställares högt ställda krav. Det blev ett kontor utöver det vanliga. Här andas stil och kvalitet.

”Resultatet blev mycket bra. Vi är nöjda med nivån på det vi levererade. Det sticker ut på så sätt att det inte är ett vanligt standardiserat kontor utan påkostat vad gäller utförande, material osv. Vilket syns rakt igenom. Det gjorde det till ett intressant och roligt projekt att jobba med, från början till slut. Nivån över lag på detaljer, snickerier osv är nog det vi är mest nöjda med.” – Stefan Feltenmark, ansvarig projektledare från Nyvest.

”Vi tycker att det blev ett väldigt häftigt kontor, vår känsla är att vår kund blev väldigt nöjd vilket alltid är viktigast för oss!” – August Skånbeck, ansvarig projektledare från Dalhälls Fastigheter.

När besökaren plingar på dörren kommer man nästan omgående in i köket och den stora loungen. Här finns gott om utrymme att laga mat eller att bara hänga. Consids grundtanke är att lokalerna ska användas även på kvällar och helger av medarbetarna och deras familjer och vänner. Det är personligt och inbjudande. Här blandas schackspel, coffee table books, drinkvagnar, vinställ och kuddrum. Kontorsrummen har glasväggar från golv till tak och tekniken är i framkant.

”Jag är mest nöjd med helheten. Här samlas kollegorna i vardagsrummet eller runt kaffemaskinen. De sociala ytorna är många och stora. Det är en skön känsla här. Hemtrevligt, men samtidigt ett riktigt high tech kontor. Nyvest har varit lyhörda för våra önskemål och alltid levererat det de lovat.” – Andreas Claesson, kontorschef Consid Nyköping.

Projekttyp
Ombyggnation
Arbetstyp
Totalentreprenad
Projektperiod
Oktober 2020 - april 2021
Plats
Riksbankshuset, Östra Storgatan 3, Nyköping
Ansvariga
  • Stefan Feltenmark
    Projektledare
  • Magnus Larsson
    VD/Arbetschef
Beställare
Dalhälls Fastigheter, Johan Dalhäll och August Skånbeck
Citat från beställaren
"Nyvest har genomfört projektet med stor professionalism och alltid haft stort fokus på oss som kund. För oss är det viktigt med en samarbetspartner vi kan arbeta med och bygga ömsesidigt förtroende till över tid. Vi är i början av vår resa med Nyvest och hittills lever de helt klart upp till våra högt ställda förväntningar.  "

August Skånbeck

Dalhälls Fastigheter